HTML

Nem akkor, nem ott, nem úgy

A hír igaz, de nem autót, hanem lakást, és nem osztogatnak, hanem fosztogatnak

Friss topikok

  • leo48: @szulfit: Köszönöm a tájékoztatást, a lényeg a második mondatban van. Van némi problémám az önkölt... (2011.01.06. 21:44) Ködösítés a gázár körül
  • Semper Fidelis: Tudom, hol van az egy forint, most magyaráztam el a feleségemnek :o)) (2010.12.29. 20:57) Eltőzsdézték?

Linkblog

2011.01.04. 22:42 leo48

Ködösítés a gázár körül

A Magyarországon felhasznált gáz meghatározó mennyisége keletről érkezik. A csővezeték induló oldalán az eladó Gazprom, a fogadó oldalon pedig a vevő E.ON nagykereskedő áll. Közöttük van a szállító, azaz a Panrusgáz, melynek tulajdonosai (minő meglepetés) a Gazprom és az E.ON.

Szegény Panrusgáz nem tudja megfizetni a rá kirótt u.n. válságadót, mert csak 0,5% haszonkulccsal működik, így nincs miből kifizetni az 1%-os adót. (Nem mellesleg a 0,5% az hatmilliárd forint). /Gondolom, nem kell nagy fantázia ahhoz, hogy elképzeljük, a tulajdonosok miért ilyen alacsonyra vették a haszonkulcsot. Azt se nehéz elképzelni, hogy a multik hogyan érik el, hogy a hazai leányvállalataik éppen hogy nyereségesek, és a valódi nyereség hogyan realizálódik külföldön/.

A fogyasztóhoz a gáz az E.ON nagykereskedőtől az E.ON Energiaszolgáltatón keresztül jut el. Ez a cég egyben a hálózatüzemeltető is. Ennek azért van jelentősége, mert az egyéb gázkereskedők (EMFESZ, Magyar Telekom) fizetnek az E.ON-nak a vezeték használatáért.

Ami gázárat illeti, csak az eleje és a vége ismert, azaz tudjuk, hogy mennyiért adja a Gazprom a gázt, és a végfelhasználók mennyit fizetnek érte. Ami a kettő között van, azt sűrű homály fedi. Időnként az Energiahivatal illetékese a dollár árfolyam emelkedésével indokol, kinyilatkoztatja, hogy kétszámjegyű emelés lenne indokolt, de az állambácsi kegyes, mert csak egyszámjegyű lesz az áremelés, és az se mindenkinek.

A Gazprom azt tervezi, hogy a jelenlegi 308$/em3 árat 327$/em3-re emeli. Ez 6,2%-os emelés. Manapság a dollár árfolyama 210 Ft körül van, ami azt jelenti, hogy a jelenlegi 64,7 Ft/m3-ről 68,7 Ft/m3-re emelkedik a gáz ára a cső elején. A cső végén, azaz a lakosságnál a gáz nettó ára jelenleg 101,8 Ft/m3 (az E.ON területén). Hová lesz, és milyen arányban oszlik meg a különbözet, a 37,1 Ft/m3. A kincstár haszna nyilvánvaló, mert az ÁFA 25,5 Ft/m3, de ez az előbbi értékek felett van. Emellett még nettó 1000 Ft/hó alapdíjat is fizetünk.

 Milyen haszonkulcsokkal dolgozik az E.ON, ha az EMFESZ 8%-kal, a Magyar Telekom 5%-kal olcsóbban adja a gázt, és még a vezeték használatáért is fizetnek? (Csak emlékeztetőül a Panrusgáz 0,5%-os haszonkulccsal működik).

Ha a Gazprom 6,2%-ot emel, ha az infláció 4,5%, ha a bérek 3%-kal emelkednek, a dollár árfolyama 2% körül ingadozik, akkor mi indokolja a kétszámjegyű gázáremelést? (Az előző számok nem összeadhatók).  Nekem csak a korábban gyakran emlegetett szó jut az eszembe: megszorítás.

Kérdezem, csak én emlékszem arra, hogy a jelenleg hatalmon lévők korábban milyen vehemensen tiltakoztak minden gázáremelés ellen, és ígérték, ők majd mindent visszacsinálnak?

 Visszacsinálták???

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nanonu.blog.hu/api/trackback/id/tr982561333

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szulfit 2011.01.05. 08:42:14

A gázár felépítése: www.eon-energiaszolgaltato.com/index_eiroda.php?menu=3110325
Ebből világos lehet, hogy a beszerzési ár és a nettó fogyasztói ár közti különbség jelentős részét a belföldi rendszerhasználati díjak teszik ki, azaz a tárolói díj, a MOL FGSZ szállítási díja és a helyi gázelosztó cég díja.
Az Emfesz csődben van, rossz példa, a Telekom pedig abbahagyta a gázszolgáltatási pilotprojektet, szóval szintén rossz példa.
A Gazprom ára sem annyi, amennyit írsz és biztos tudod, hogy a gázért dollárban kell fizetni és az olaj árához van kötve az árképlet. Szerintem a forint is gyengült a legutóbbi, áprilisi áremelés óta és a kőolaj ára is emelkedett.

leo48 2011.01.05. 19:49:27

@szulfit: A hivatkozott grafikon számai kis eltéréssel megegyeznek az írásban szereplőkkel, de a grafikon nem ad választ arra a kérdésre, hogy a beszerzési ár fölötti díjak miből állnak, azaz miért annyi az annyi.Nincs válasz arra sem, hogy mi indokolja a hangoztatott két számjegyű emelést. A Gazprom az árat maga közölte, tehát az annyi. Amikor az EMFESZ és a Telekom üzleti tervébe bevette a 8% ill. 5%-ot, nyilván megvolt a fedezete.
Egyébként biztos, hogy az EMFESZ csődben van, és nemcsak egy Hodorkovszkij féle akció magyar változatáról van szó?
Korábban az olajárhoz volt kötve a gázár, de úgy, hogy amíg az olajár emelkedett is és csökkent is, a gázár csak emelkedett. (Az utóbbi hét évben 15-ször).

Semper Fidelis 2011.01.06. 05:45:15

@szulfit: Ja, persze, az olaj árához van kötve, és csúszással követi azt, mi? Csak azt nem értem, mikor az olaj ára csökkent (pár éve volt ilyen, direkt figyeltem, azt mondták, hogy 8 hónap múlva fog megjelenni a gáz árában az olajár csökkenése, ami egyébként nem volt kevés) szóval a lónak a fütyülőjét követte. Ugyanott maradt, sőt emeltek is, hivatkozva a felgyülemlett veszteségre, meg a forint-dollár árfolyamváltozásokra.

Szerintem ha 100 százalékkal megemelnék a gáz árát most, a szemüveges nő a tévében akkor is azt mondaná, hogy még 2 számjegyű emelés szükséges. Etetnek minket de vadul, miközben a háztartási számlák közül magasan a legdrágább a gáz...

szulfit 2011.01.06. 13:40:29

1. A beszerzési ár és a nettó nagyker ár közti különbséget részben a kereskedő árrése (5 Ft), részben a magyar gázrendszer (vezetékek és tárolók) költsége teszi ki. Mindkét tételt a Magyar Energiahivatal állapítja meg a cégek költségei alapján. A részletes rendeletek és határozatok megtalálhatók az Energiahivatal honlapján. Kevés olyan termék van, melynek a költségszerkezete ennyire transzparens lenne egy állami felügyeleti szerv és a nagyközönség számára.
2. A Gazprom európai átlagárat közöl néhanapján, ami megtévesztő, mert szerepel benne a történelmi okok miatt nyomott szerb, litván és lett gázár, csakúgy, mint a más árképlettel működő német gázár.
3. A szabadpiacon azért tudja valaki olcsóbban ellátni a lakossági fogyasztókat, mint a szabályozott piacon, mert nem kötik olyan előírások, melyek jelentősen növelik a költségeket. Pl. nem kell ügyfélszolgálatot nyitnia, elutasíthatja a sárga csekkes fizetési módot, gyorsabban kikapcsolhatja a nem fizető fogyasztót stb-stb.
4. Az Emfeszt Hodorkovszkijhoz hasonlítani kb. olyan, mint Tasnádi Pétert Mahatma Gandhival párhuzamba állítani.
5. 2007-ben, amikor csökkent az olajár, azért nem csökkent a gázár, mert akkor kompenzálták azt, hogy 2005-ben és 2006 első felében elmaradtak az indokolt áremelések. Amikor 2008 végén és 2009-ben alacsony volt az olajár, akkor a forint omlott össze a dollárral szemben (150 forintról 230 emelkedett az árfolyam). Ilyen egyszerű.

A gázipari cégek árrése fix és maximált, teljesen mindegy, hogy 50 forintért vagy 100-ért veszik a gázt. Ha végignézed a gázcégek 2009-es pénzügyi adatait, látható, hogy két kivétellel mindegyik vastagon veszteséges volt.

Az más kérdés persze, hogy a mindenkori kormány nem kommunikál normálisan ebben a témában. Szerintem a gázár körüli 2002 óta tartó politikai hisztériának tudható be, hogy erről a témáról nem lehet nyíltan beszélni. Egyébként pedig az utóbbi években a szemétszállítás díja és a csatornadíj nagyobb mértékben emelkedett, mint a gázár, és ezt semmilyen világpiaci folyamat nem támasztotta alá. Érdemes megnézni, hogy januártól hány százalékkal emelkedett a csatornadíj Budapesten ...

leo48 2011.01.06. 21:44:33

@szulfit: Köszönöm a tájékoztatást, a lényeg a második mondatban van. Van némi problémám az önköltség típusú árakkal, és a háttér megállapodásokkal. Nekem is van néhány tippem, hogyan lehet magas költségeket produkálni, a cégcsoport mégsem fizet rá.
A dollár árfolyama 2004-2007 folyamán 180-220 Ft között ingadozott. 2008 első félévében ment le 150 Ft-ra, majd egy negyedév alatt 220 Ft-ra emelkedett. 2009 márciusában 180 Ft, júliusban 145 Ft, novembertől év végéig 200-220 Ft volt. Az árfolyam emelkedés mindig ok az emelésre, a csökkenés sohasem.És akkor még szó sem esett az 1000 Ft/hó alapdíjról.
Megismétlem: az utóbbi hét évben 15-ször emeltek árat. Egyetértünk, a tájékoztatás hagy kívánnivalót maga után.
süti beállítások módosítása