HTML

Nem akkor, nem ott, nem úgy

A hír igaz, de nem autót, hanem lakást, és nem osztogatnak, hanem fosztogatnak

Friss topikok

  • leo48: @szulfit: Köszönöm a tájékoztatást, a lényeg a második mondatban van. Van némi problémám az önkölt... (2011.01.06. 21:44) Ködösítés a gázár körül
  • Semper Fidelis: Tudom, hol van az egy forint, most magyaráztam el a feleségemnek :o)) (2010.12.29. 20:57) Eltőzsdézték?

Linkblog

2010.12.29. 17:23 leo48

Eltőzsdézték?

Korábban több híradásban is megjelent, hogy a magánnyugdíj-pénztárak vagyonából hiányzik mintegy ötszáz milliárd forint. A Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában Selmeczi Gabriella miniszterelnöki megbízott elmondta, hogy számításaik szerint több mint félmilliárd forint hiányzik a magánnyugdíj-pénztári tagok vagyonából, majd utalt arra, hogy ezt a pénztárak vagyonkezelői eltőzsdézték.

Az nem derült ki, hogy ezt mire alapozza, csak homályos utalásokat tett szakértői elemzésekre.

Hogy honnan vette a fentieket a megbízott, az számomra a Századvég Gazdaságkutató elemzéséből derült ki. A Századvég Gazdaságkutató számítása szerint az állam eddig 500 milliárd forintot bukott a magánkasszák működésén. Az ismert anekdota szerint a hír igaz, de nem akkor, nem ott, és nem úgy.

A Századvég elemzője a következőképp jutott erre a következtetésre. Leegyszerűsítve, a pénztárakba az állam 2500 milliárd forintot utalt, plusz a hozamok, az összesen 3050 milliárd, viszont emiatt az államra rakódó terhek 3540 milliárd forintot tettek ki. Egy kivonás, és máris megvan az ötszáz milliárd.

Nekem erről a számításról, és annak interpretációjáról Pataki Ferenc fejszámoló művész egyik korabeli feladványa jutott eszembe. „Három utazó szállást kér éjszakára egy fogadóban. A fogadós közli, hogy fejenként 10Ft, azaz összesen 30Ft a szállás. Az utazók elhelyezkednek, de a fogadós úgy gondolja, hogy túl sokat kért a szállásért, ezért az inassal visszaküld nekik 5Ft-ot. Az inas, hogy ő is jól járjon meg az elosztást is leegyszerűsítse, zsebre tesz 2Ft-ot, és a 3Ft-ot visszaadja az utazóknak. Így ők fejenként 9 Ft-ot fizettek. Tehát 3 x 9 = 27Ft, plusz az inasnál a 2Ft, az összesen 29Ft. Kérdés, hol van a harmincadik forint.”

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nanonu.blog.hu/api/trackback/id/tr762546506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Semper Fidelis 2010.12.29. 20:57:54

Tudom, hol van az egy forint, most magyaráztam el a feleségemnek :o))
süti beállítások módosítása