HTML

Nem akkor, nem ott, nem úgy

A hír igaz, de nem autót, hanem lakást, és nem osztogatnak, hanem fosztogatnak

Friss topikok

  • leo48: @szulfit: Köszönöm a tájékoztatást, a lényeg a második mondatban van. Van némi problémám az önkölt... (2011.01.06. 21:44) Ködösítés a gázár körül
  • Semper Fidelis: Tudom, hol van az egy forint, most magyaráztam el a feleségemnek :o)) (2010.12.29. 20:57) Eltőzsdézték?

Linkblog

2011.01.02. 17:54 leo48

Zene a kormány füleinek

Növekvő fogyasztást jósol az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. Ez azt jelenti, hogy „az emberek” többet fognak költeni, ami többletbevételt jelent az állami költségvetésnek, következésképpen csökken a hiány. Hurrá! Ilyen nyilatkozatokat szívesen hallanak a kormányoldalon.

 Hogy a főtitkár úr mire alapozza a kijelentését? Nos, szerinte ez a növekvő árak miatt lesz így, azaz az üzemanyag ár, az élelmiszer drágulása, a növekvő fűtésszámla, valamint azért, mert az szja miatt sok családban több pénz jut fogyasztásra. Ezért összességében a fogyasztás növekedni fog.

 Mielőtt a családok örömujjongásban törnének ki, javaslom, gondolják végig, hogy mi fog növekedni. Alapvetően a natúr fogyasztás nem, csak az arra fordított költségek fognak növekedni, magyarán akiknek az szja csökkentése fizetés csökkenéssel jár, az talán még a natúr fogyasztásának a csökkentésére is rákényszerül. (Kevesebb marad a zsebben). Növekedni fog az infláció, valamint az adóbevétel, de ez nem generál többlet keresletet, nem élénkíti a gazdaságot.

(Egyértelműen kimutatható az üzemanyag fogyasztásának mennyiségi csökkenése az áremelkedés következtében. Nyilvánvalóan elkövetkezik egy ár, amikor az üzemanyag árban realizálódó adó volumenében nem növekszik tovább, annyira csökken a fogyasztás.)

Van még egy dolog, amivel szerintem nem számolt a kormány. Nevezetesen a magánnyugdíj pénztárak gyors tempóban átalakulnak önkéntes nyugdíjpénztárakká, azaz a bérből és fizetésből élők a jövedelmük egy részét ide fogják irányítani, ami miatt, ha nem is fogják a fogyasztásukat csökkenteni, de növelni valószínűleg nem fogják. Azaz a növekvő fogyasztást ez inkább csökkenteni fogja.

Egy országos szövetség főtitkára nem véletlenül mond ilyeneket, mint a fentiek. Vagy magától beállt a sorba, és úgy gondolja, ezt várja el tőle a jelenlegi kurzus, vagy félti a beosztását, esetleg mindkettő.

Csak így tovább!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nanonu.blog.hu/api/trackback/id/tr492554696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása