HTML

Nem akkor, nem ott, nem úgy

A hír igaz, de nem autót, hanem lakást, és nem osztogatnak, hanem fosztogatnak

Friss topikok

  • leo48: @szulfit: Köszönöm a tájékoztatást, a lényeg a második mondatban van. Van némi problémám az önkölt... (2011.01.06. 21:44) Ködösítés a gázár körül
  • Semper Fidelis: Tudom, hol van az egy forint, most magyaráztam el a feleségemnek :o)) (2010.12.29. 20:57) Eltőzsdézték?

Linkblog

2011.01.26. 21:56 leo48

Mégis kinek az érdeke?

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a szolgáltatói tárgyalások és a szociális területen dolgozó szervezetek visszajelzése alapján döntött úgy, hogy a gyakorlati végrehajtás tapasztalatait figyelembe véve javaslatot tesz a földgázellátásról szóló 2008. évi XL. törvény és a villamos energiáról szóló 2007. évi LXXXVI. törvény lakossági felhasználóknak az energiaellátásból történő kikapcsolására vonatkozó rendelkezéseinek módosítására. A módosítási javaslatok értelmében – azok országgyűlés általi elfogadása után – a lakossági felhasználók lejárt tartozás miatti kikapcsolásának türelmi ideje a jelenleg hatályos 90 napról – a korábbi közüzemi rendszerben is alkalmazott – 60 napra csökken.

A gyakorlati tapasztalatok azt mutatják, hogy a hatályos előírásoknak köszönhetően olyan mértékben nőtt az egyes lakossági fogyasztók egyösszegű tartozásának mértéke, hogy azt már a szociálisan rászorulók megsegítésére specializálódott szervezetek közreműködésével sem lehetett kezelni, kiegyenlíteni. A módosítások legfontosabb célja ezen a tartozás felhalmozásnak a megakadályozása.”

Hát ez meglehetősen durva magyarázat arra az egyszerű tényre, hogy a szolgáltatók érdeke a türelmi idő csökkentése, vagy bárki is komolyan gondolja, hogy ez a napi megélhetési gondokkal küszködő családok érdeke? Miért nem mindjárt 30 napra csökkentik a türelmi időt?  A szolgáltatók lényegesen több fogyasztót kapcsolhatnának ki, na meg jó pénzért vissza, erre több munkavállalót alkalmazhatnának, csökkenne a munkanélküliség.

Sehol nem találkoztam a szociális ellátó rendszerben dolgozó szervezetek nyilatkozatával, mely szerint valóban hosszú a 90 napos kizárási moratórium. Valóban hatásosabb-e a karitatív szervezetek munkája, ha 90 nap helyett 60 nap áll rendelkezésükre, hogy segítsenek a bajba jutott családoknak?

Nagyfokú cinizmusra vall azt állítani, hogy a hatályos előírásoknak köszönhetően nőtt egyes lakossági fogyasztók tartozásának mértéke, nem pedig az életkörülmények romlása (munkanélkülivé válás, infláció, támogatás csökkenés) miatt.

„A Nemzeti Fejlesztési minisztérium a védendő fogyasztókra vonatkozó rendelkezések módosítására is javaslatot tett vonatkozó előterjesztésében. A védendő fogyasztókra vonatkozó rendelkezések módosítása értelmében, a szabályozási célnak megfelelően, kizárólag azon fogyatékkal élő fogyasztók élveznek majd a kikapcsolással szemben teljes védelmet, akiknek élete vagy egészsége közvetlenül és igazoltan függ a villamosenergia-ellátás biztosításától. A földgázellátásban ilyen jellemzőkkel bíró fogyasztói kör nincs.”

Mi is a szabályozási cél? Hogy csökkenjen a szolgáltatók kintlévősége? Kedves tőlük, hogy nem kapcsolják ki a villanyt azoknál a fogyatékkal élőknél, akik mesterséges lélegeztetésre szorulnak, vagy fel kell tölteni a rokkant kocsi akkumulátorát, vagy jobb híján egy villamos rezsót, vagy villanykályhát használnak. Megállapítják, hogy földgázellátásban ilyen jellemzőkkel bíró fogyasztói kör nincs, azaz szabadon meg lehet fagyni a saját lakásban, vagy a panelba be lehet állítani egy vaskályhát, és az ablakon kidugni a kályhacsövet.

„A szociálisan rászoruló fogyasztók védelme a kormány elképzelései szerint a jövőben az előre fizető mérők biztosítása útján és az átalakított lakásfenntartási támogatási rendszer működtetése révén fog megvalósulni.”

A mondat első felének teljesülése esetén majd több pénze lesz a rászoruló fogyasztóknak? A mondat második fele bizonytalan, mint a kutya vacsorája.

Látható, hogy a nemzeti együttműködés csak az energia szolgáltatókkal valósul meg. (A szolgáltatók természetesen örülnek). A fogyasztók érdekeit ki képviseli?

Családbarát, emberbarát kormány! Lehet még hasonló ötletekkel előállni.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nanonu.blog.hu/api/trackback/id/tr612616770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása