HTML

Nem akkor, nem ott, nem úgy

A hír igaz, de nem autót, hanem lakást, és nem osztogatnak, hanem fosztogatnak

Friss topikok

  • leo48: @szulfit: Köszönöm a tájékoztatást, a lényeg a második mondatban van. Van némi problémám az önkölt... (2011.01.06. 21:44) Ködösítés a gázár körül
  • Semper Fidelis: Tudom, hol van az egy forint, most magyaráztam el a feleségemnek :o)) (2010.12.29. 20:57) Eltőzsdézték?

Linkblog

2011.01.08. 21:34 leo48

Hogyan szabaduljunk meg külföldi befektetőktől

Ha egy külföldi befektető 100%-ban tulajdonol egy céget, akkor nem biztos, hogy célszerű megszabadulni tőle, mert törvényesen legfeljebb megvehetjük azt, ha hajlandó eladni.  Abban az esetben viszont, ha úgy adódott korábban, hogy „csak” társtulajdonos, mondjuk 49%-ban résztulajdonos, viszont ő irányítja a cégvezetést, érdekünk lehet  megszabadulni. Ekkor van más lehetőség is, nem feltétlen kell fizetni,(vagy jelentősen kevesebbet), hanem ki kell szervezni a tevékenységet, és csődeljárást kell indítani.

Hogy egy példával szolgáljak, megjelent a hír, hogy felszámolás fenyegeti a Pécsi Vízmű Zrt-t.

 A Vízmű tulajdonosa mintegy 15 éve 51%-ban a pécsi önkormányzat, 49%-ban a francia Suez-csoport. 2009-ben a város önkormányzata elérkezettnek látta az időt, hogy megszabaduljon a társtulajdonostól. Mint emlékezetes, ez elsőre nem tűnt egyszerűnek, hiszen akkor még számítottak a megkötött szerződések. Ezért első lépésként a pécsi közgyűlés visszavonta a társaságnak a város vízellátására adott jogosítványát, és a város vízellátását rábízta egy önkormányzati cégre, a Tettye Zrt-re. Bizonyára sokan emlékeznek rá, hogy a tevékenység átvétele enyhén szólva nem volt zökkenőmentes, egyáltalán nem úri módon zajlott le. (Tehát ha csak felerészben vagyok tulajdonos, kiszervezem a tevékenységet egy olyan cégbe, ahol csak én vagyok a tulaj). A kiszervezés következtében azért nem csukott be a Pécsi Vízmű, mert más települések (mintegy 30 kistelepülés) műveit is üzemelteti, viszont igen jelentősen lecsökkent az árbevétele.

A következő lépés a felszámolás kezdeményezése. Ehhez nyílván megfelelő indok kell, hogy a bíróság azt akceptálja is. A mai tartozós világban nem nehéz ilyet találni. A DRV Zrt (Dunántúli Regionális Vízmű) megtette ezt a szívességet a pécsi önkormányzatnak. Egy másfél éve vitatott tartozás miatt nyújtott be felszámolási kérelmet a bíróságra. (Gondoljanak bele, a DRV évtizedek óta üzemelteti a Pécs városát ivóvízzel ellátó műveket, százmilliós kintlévőségei vannak, és vitatott 19 millió forintért felszámoltatja a korábbi partner cégét). Joggal gondolhatják, hogy nem lehet véletlen, ha egy 90%-ban állami tulajdonú cég baráti jobbot nyújt egy 100%-ban önkormányzati tulajdonú cégnek.

A Pécsi Vízművet felszámolják, a Suez hazamehet, a maradék települések vízellátását át lehet venni, és lehet ápolni a DRV és a Tettye közötti kapcsolatokat. Apropó kapcsolatok, amik nélkül a fentiek nem mentek volna ilyen gördülékenyen. 2010 nyarán a Tettye Zrt vezérigazgatóját nevezték ki a DRV vezérigazgatójává, és ekkor került be a DRV Felügyelő Bizottságába a pécsi polgármester. Ebből még az előzőeknél is nagyobb dolgok sülhetnek ki. Csak egy kérdés maradt, hogy államosítunk, vagy önkormányzatosítunk a továbbiakban.

Lehet követni a példát.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nanonu.blog.hu/api/trackback/id/tr52570565

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása